I kølvandet på de tidlige irske kristne

– irsk ekspedition besøger Færøerne

En irsk ekspedition er på vej til Færøerne. Det sker under den irske overskrift Iomramh Bhréanainn, på engelsk Brendan Voyage. Iomramh er den tidlige irske term til at beskrive rejser “i oceanet”, såvel religiøse som verdslige. Den mest berømte af disse tidlige rejsende var Bréanainn / Brendan (486-578 ?), hvilket selvfølgelig er grunden til, at hans navn er blevet knyttet til titlen for ekspeditionen.

Ekspeditionen før afrejsen fra Kerry i det sydvestlige Irland.
Foto: The Kerryman.

Det er ekspeditionens formål at udforske det spirituelle maritime univers, der oplevedes af de irske munke i Nordatlanten fra det 6. århundrede og fremefter. Dette vil ske gennem at besøge arkæologiske og historiske momumenter, samt landskaber, der blandt andet gennem stednavne og historiske kilder, er knyttet til denne tradition.

Initiativtagerne til ekspeditionen er den irske sted- og personnavnespecialist Breandán Ó Cíobháin og den kendte skipper Paddy Barry, der i mange år har sejlet i arktiske farvande. Ekspeditionen gør turen i en 45 fod stor yacht, der bærer navnet Ar Seachrán, som blandt andet kan oversættes med “den strejfende” eller den “vildledte”. Besætningen består af otte mand, hvoraf nogle udskiftes undervejs, mens andre træder til. Den består af søfolk, fagspecialister, musikere og forfattere – helgener og syndere, som arrangørerne udtrykker det!

Ekspedtionen har truffet aftaler med lokale fageksperter om at komme ombord og guide den rundt, mens man opholder sig det pågældende sted. Under ekspeditionens ophold på Færøerne vil arkæologen Steffen Stummann Hansen være en del af besætningen og guide for ekspeditionen.

.

På vej nordpå

Ekspeditionen begyndte sin rejse på Lá ‘le Bréanainn (St Brendan’s Day), der er den 16. maj. Her skulle man efter planen først have besøgt Sceilg Mhichíl (Skellig Michael), der måske er det stærkeste eksempel på, hvordan den tidlige irske kristendoms søgen efter “et øde sted i oceanet” blev udmøntet. Her, på toppen af et klippeskær 13 km. ud for kysten af det sydvestlige Irland, blev et kloster grundlagt i det 6. århundrede. Igennem seks århundrede overlevede munke i en stadig søgen mod Gud på dette ekstremt øde sted. Desværre kunne ekspeditionen på grund af sikkerhedsmæssige forhold ikke gennemføre det planlagte besøg.

Turen gik som planlagt herefter op langs den irske vestkyst. Mandag den 23. skulle man efter planen være ankommet til det berømte irske kloster på øen Iona på de Indre Hebrider. History Press Faroe Islands var imidlertid i kontakt med besætnigen på Ar Seachrán om aftenen den 22., og da lå man i en lille havn på kysten af Donegal i det nordvestlige Irland. Stormvejr havde opholdt rejsen i næsten tre dage.

Den 29. maj var vi igen i forbindelse med ekspeditionen, der nu befandt sig i byen Oban på den skotske vestkyst. Efter besøg på Iona og andre af øerne i de Indre Hebrider går turen videre til Orkney og Shetland, inden man efter planen skal ankomme til Færøerne (Suðuroy) onsdag den 8. juni. Efter en dags ophold på Suðuroy går turen videre til Tórshavn og Kirkjubøur, inden kursen sættes mod Leirvík, hvor ekspeditionen efter planen vil opholde sig i Pinsen. Tirsdag den 14. vil der være ophold i Klaksvík, inden der sættes kurs mod Island. Efter nogle dages ophold her går turen så tilbage først til St. Kilda og derefter til Ydre Hebrider. Den 8. juli forventer man igen at kunne sætte foden på den irske vestkyst.

Vi vil her på hjemmesiden efter bedste evne løbende følge ekspeditionens forløb.

Sidste nyt! Her onsdag aften er ekspeditionen nået til Lochinver nær det nordvestlige hjørne af Skotland. Ekspeditionen håber stadig at indhente den tabte tid, så man kan ankomme til Suðuroy som planlagt den 8. juni.

Sidste nyt (5. juni). Her søndag aften er ekspeditionen nået til Scalloway på Mainland, Shetland. Man forventer ankomst til Suðuroy tirsdag. Opholdet her vil blandt andet omfatte et besøg i Hovi.

Relaterede artikler:

Irske munke og Nordatlanten
Sceilg Mhichíl (Skellig Michael) “Et øde sted i oceanet”
Hvem var her først – skandinaver eller irere?
Skellig closed to Brendan voyagersThe Kerryman.